Care sunt cele doua intrebari pentru referendumul din 26 mai?

Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Madalina Dobrovolschi, a anuntat cele doua intrebari adresate romanilor la referendumul din 26 mai, organizat simultan cu alegerile europarlamentare. Acestea sunt: 1. „Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?” si 2. „Sunteti de acord cu interzicerea OUG in domeniul infractiunilor?”

Pragul necesar pentru validarea referendumului este de minim 30% din numarul persoanelor inscrise pe listele electorale permanente, conform legii 3/ 2000, actualizataa in vara anului trecut. „ART. 5 (1) Referendumul national si referendumul local se organizeaza si se desfasoara potrivit prevederilor prezentei legi. (2) Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. (3) Rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente”, prevede legea.

Presedintele a semnat decretul, dupa ce purtatorul de cuvant a anuntat intrebarile. „Luand act de preocuparea intensa si constanta a societatii romanesti fata de necesitatea combaterii fenomenului coruptiei si a consecintelor acestuia, a asigurarii integritatii in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, precum si nevoia unui cadru legislativ coerent si stabil. Având in vedere Hotarârea Parlamentului României nr. 8/2019 privind solicitarea Presedintelui României referitoare la organizarea unui referendum national consultativ cu privire la probleme de interes national, In temeiul prevederilor art. 2, art. 90 si art. 100 alin. (1) din Constitutie, precum si ale art. 2 alin. (1) lit. c), art. 11, art. 12 alin. (2) si art. 15 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, cu modificarile si completarile ulterioare,

Presedintele României decreteaza:

Art. 1. – Poporul român este chemat sa isi exprime vointa cu privire la urmatoarele probleme de interes national:

1. interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie;

2. interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare corelata cu dreptul altor autoritati constitutionale de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu privire la ordonante.

Art. 2. – Pentru realizarea celor prevazute la art. 1, cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin „DA” sau „NU” cu privire la urmatoarele intrebari:

1. „Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?”

2. „Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?”

Art. 3. – Data referendumului este 26 mai 2019, in ziua desfasurarii alegerilor pentru Parlamentul European.”‘